top of page

OM SESSIONER INSPIRERADE AV OSHO

 

 Osho (1931- 1990) var en upplyst mystiker som levde och verkade på 60-, 70- och 80-talet i bl a Indien och USA. Hans vision var att kombinera österländsk meditation/själ och andlig närvaro – Buddha, med västerländsk förmåga att njuta av livet, att leva i kroppen - Zorba. ”Zorba the Buddha”- en ny människa med tillgång både till medvetenhet och livsnjutning. Ur denna vision skapades nya sessions-, meditations- och terapiformer med meditationen som bas för att öka medvetenheten och kontakten inåt och genom kroppen möta känslor och sår. Meditationstekniker ur österländska visdom kombinerades med 70-talets kroppsterapeutiska metoder. ”Human psychology” eller ”The psychology of Awakening”.  

Detta sätt att arbeta kallas även för ”holistiskt”. Helhet. Både kropp och själ.

 

”Osho terapi ger dignitet och självvärde till människan genom förståelsen av att svaret på livets existentiella problem kommer inifrån, inte utifrån. De uppkommer ur vårt varandes djupaste kärna, inte från någon annan. I bästa fall hjälper terapi oss att ta bort de hinder som stoppar oss från att hitta våra egna svar. Medvetenhet är inte något som någon kan ge till någon. En Osho terapeuts arbete går ut på att skapa en atmosfär i vilken klientens inneboende visdom och förståelse kan komma fram och ut. Terapeuten fungerar mer som en barnmorska. Det är inte en process från hit till dit, utan till ett djupare och djupare här och nu.”

Av Svagito, introduktion till boken "Oshoterapi 7"

 

”Completeness happens by confronting and completely tolerating the incompleteness”.

Av A. H. Almaas, författare till och ledare för "The Diamond approach"

 

MÅSTE MAN KUNNA MEDITERA FÖR ATT TILLGODOGÖRA SIG SESSIONERNA?

 

Nej, det behöver man inte. Viljan att möta sig själv räcker långt.  Meditation kan se ut på många olika sätt, allt från att sitta stilla med ett mantra till att dansa, gå i skogen eller cykla. Meditation hjälper oss i sessionsarbetet när vi möter det som gör ont i oss genom att det ökar vår kapacitet att hålla om oss själva, att möta det som är svårt från distans och det kan leda oss genom såret in i nuet. Genom meditationen kommer vi dels närmare vår ”genuinitet”, dels närmare upplevelsen av att vara del av en mycket större helhet.

 

VARFÖR MEDITATION?

 

Meditationen är vägen till återkoppling med oss själva på djupet och därifrån kan vi lära känna det vi genuint är, vår innersta essens, bortom barndomens präglingar och smärtsamma livsupplevelser. Vi har både såren och lösningen inom oss, lagrade i kroppen, och när vi vänder vår medvetenhet dit kan vi i ett tryggt samspel med en annan människa gå vägen in i oss själva och med meditationen som ankare möta det som skrämmer oss och läka det som gör ont. 

” When you meditate, you become as normal as the birds, as the trees. When you meditate you become natural again.” - Sagarpriya De Long

bottom of page